OTOBÜS – BUS – BUSSES

Londra’da diğer ve çok sık kullanılan ulaşım şekli otobüslerdir. Şehir içi otobüs ağı çok gelişmiş olup metronun gitmediği yerler dahil her yere otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır.

londra 2 katli otobus
londra 2 katli otobus

Otobüs ile ulaşımda alınan ücret sabittir. İstediğiniz kadar uzağa gidin yine de sadece bir kere binerken ödersiniz. Otobüslerin haftalık ve aylık biletleri metrodan ucuzdur. Kısa mesafe ulaşımlarda eğer metroda hat değiştirecek iseniz otobüs tercih etmeniz hem zaman hem de parasal açıdan daha olumlu olacaktır.

Tavsiyem London Bus Routes sitesine gidip orada hangi numarali otobüsün nerelerden geçtiğine bakmanız. Tabiki buna ek olarak gideceğiniz yeri TFL sitesinde de girerek hangi otobüsle gideceğinizi görebilirsiniz.

Bazı otobüs duraklarında LCD panel bulunmakta ve hangi otobüsün kaç dakika sonra geleceği yazmaktadır.  Ayrıca durakların kenarında yer alan direklerde ise hangi otobüslerin o durakta durduğu ve nerelerden geçtikleri ile güzargah boyunca ilerideki duraklara kaç dakikada varacağı ile kaç dakika aralıklarda otobüslerin geldikleri yazmaktadır. Direğin en üstünde ise bir harf yer alır ve bu o durağın hangi harfle adlandırıldığını gösterir.

Durakta yer alan haritalara bakarak harfi bulup haritanın neresinde olduğunuzu ve eğer binmeniz gereken otobüsün hangi duraktan geçtiğini bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Otobüslere binerken Oyster Card‘ınızı sarı panele dokundurmalısınız. Eğer Oyster Card’ınız yok ise otobüs kartı veya binerken şöföre bozuk para vererek fiş alıp seyahat edebilirsiniz.

Eğer tekerlekli sandalyeli iseniz inerken otobüs şöförü sizin için kapının altından kaldırıma uzanan ufak köprüyü çıkaracak böylece güvenli bir şekilde otobüsten inebileceksiniz.

Otobüslerde genelde ilk kat yaşlılar, çocuk arabalı kadınlar ve sakatlarla dolu olur. Bu yüzden eğer gideceğiniz yer bir kaç durak mesafede değil ise otobüslerin 2. katına çıkın. Hem daha fazla görüş alanınız olur hem de üst katta ayakta yolcu alınmadığından yer vermek durumunda kalmazsınız.

Otobüs güzargahları gündüz ve gece seferlerine göre değişmektedir. Londra’da 24 saat otobüs seferi vardır. Gece 12 den sonra bir yere gidecek iseniz Night Bus (gece otobüsü)’ne bineceksiniz. Duraklarda bu güzargahlar siyah renkli gösterilmektedir.  Gece otobüsü için farklı bir fiyat söz konusu değildir.

Gece seyahat ediyor iseniz otobüsün %70’nden fazlası içkili veya sarhoş olabilir, eğlenirsiniz 😉

Otobüslerin çoğuna kamera yerleştirilmeye başlandı ve pek çok otobüste durağa gelmeden anons edilmekte. Biraz etrafınıza bakarak biraz da bu anonsları dinleyerek durağınızı kaçırmamaya alışırsınız.

Genellikle iki durak arası 5 dk yürüyüş mesafesindedir.  Durağı kaçırsanız bile sorun değil 😉

Hafta sonları metroda genellikle çalışma yaparlar. Pek çok metro hattı tamamen ya da bir kısmına kadar kapalı olur. Otobüsler ile hafta sonu da kesintisiz ulaşım sağlanmaktadır.

One comment

  1. […] Londra otobüsleri dünyaca ünlü koyu kırmızı rengi ise yeni tasarım ile biraz daha soluk ama parlak bir tonda olacak. Projenin en çok eleştri alan yönlerinden birisi ise kırmızı renk tonu. Bir süre sonra sokaklarda göreceğimiz bu otobüslere gözümüz çabuk alışacak mı bilinmez. Asıl önemli olan yıllık harcamaların düşük tutulup ulaşımı daha rahat hale getirmesi. Londra otobüs ağı çok gelişmiş olsada özellikle merkezdeki nüfus yoğunluğu ve çalışan kesimin büyük ölçüde Londra merkezine ulaşım sağlaması nedeni ile iş başı ve iş çıkışı saatlerinde ulaşım zorluğu yaşanıyor. Yeni otobüsler eski çift katlılara göre daha geniş iç hacme sahip. Bu nedenle daha çok insan taşıması planlanıyor. Bakalım trafik ve günlük ulaşımı ne derece rahatlatacak… […]

Bir Cevap Yazın