Last updated on Şubat 19th, 2023 at 02:57 pm
Londra dünyanın iş için en popüler şehirlerinden. Yüksek maaşlar, büyük pek çok firmanın ofisinin olması ve dünyanın finans başkenti olarak görülmesi bu popülaritenin en büyük sebeplerinden. 2023 yılında İngiltere’ye yerleşmeyi düşünüyorsanız da bu yazı ilginizi çekebilir.
Londra her ne kadar astronomik gelir kapıları aralayabilecek bir şehir olsa da yaşamak için açık konuşmak gerekirse herkesin ilgisini çekmiyor. Bunun sebepleri olarak
- Yaşam masraflarının yüksek oluşu
- Kalabalık ve yorucu bir yaşam tarzına sahip olması
- Güvenlik sorunu
- Hava kirliliği
sayılabilir. Bunlara karşılık tabi ki de zengin iş ilanları yanında pek çok artısı da var.
Londra dışında alternatif yerleşkeler
Gel gelelim, Londra da çalışıp da Londra yakınlarında bir yerde yaşamak ne kadar mantıklı? Ne gibi alternatifler var? Bu konuya değinmek için bu yazıyı yazıyorum.
Alternatif yerlere öncelikle Londra’nın zone larından çıksak mı çıkmasak mı olarak bakmak gerek.
Londra şehri metro ile ulaşım gösterenler için farklı bölümlere (zone) ayrılmıştır. Aşağıdaki haritaya bakarsanız ne kadar komplike bir tren ağına sahip olduğunu göreceksiniz. Harita üzerinde gri ve beyaz renklerde çemberimsi bölgeler bulunmakta. Tam merkezi Zone 1 iken haritanın dış kısımlarına doğru gidildikçe bu Zone 2 den Zone 9 a kadar çıkıyor.
Genellikle ne kadar merkeze yakın oturursanız masraflar o kadar artmakta. Ama metro kullanmadan işe gidebilecekseniz de ulaşım masrafı düşmekte. Ayrıca ulaşım için daha az zaman harcarsanız da tabi ki zamandan tasarruf etmek de cabası.
Bu kısır döngüye giren çoğu kişi ilk başta tamamen bütçesine göre davranıp kiranın çok fazla olmadığı ve ulaşımın da orta şeker olduğu bir bölge seçiyor. Bu, genellikle zone 2 ila zone 4 arası bir ev kiralamaktan geçiyor.
Bu bölgelerde orta düzey gelirli ailelerin bu vesile ile yerleşmesi nezih bir ortam yaratıyor. Ama kozmopolit yapı ve her bölgenin durumu iyi ve kötü olan kitleye sahip olması bu nezih ortamı farklı boyutlara taşıyabiliyor.
İşte bu bağlamda suç oranı artıyor, komşuluk ilişkileri istediğiniz gibi olmuyor, vurdumduymazlık artıyor ve bir süre sonra bu insanları yormaya başlıyor.
İngiltere yaşam tarzına alıştıktan sonra iş biraz değişiyor. Türkiye’den, İngiltere’ye ilk geldiğinizde çoğu şeyi olumlu karşılamış olsanız dahi bir süre sonra şikayet etmeye siz de başlıyorsunuz.
Londra’ya taşınıp bir kaç sene yaşayanlar tekrar taşınma planları yapmaya başlayınca da zone 4 ötesini düşünmeye başlıyorlar.
Londra’dan komple çıksak mı çıkmasak mı?
Zor bir karar. Bu kararı almadan önce düşünürken belki 10larca artıları ve eksileri sıralayabiliriz. Lakin en nihayetinde bir veya iki tanesi ağır basacaktır.
Londra merkeze gidip gelmeniz gerekiyorsa, Londra dışına çıkmanın bazı eksileri şu şekilde olabilir:
- Daha çok zaman alır
- Daha fazla ulaşım ücreti ödersiniz
- Londra da iş harici aktivitelere katılıyorsanız biraz zorlanırsınız
- Misafir vb geldiğinde sizin evinize ulaşımı zorlaşır
- Bir ihtimalle sosyallik ve aktivite açısından düşüş yaşarsınız
Bunun yanında olumlu yanları yani artıları da şu şekilde:
- Daha ucuz ev bulabilmek
- Daha fazla yeşil alana sahip olmak
- Hava kirliliğinin azalması
- Daha sessiz ve sakin bir ortam
- Daha az stres
- Araba ile İngiltere’nin diğer yerlerine daha hızlı ulaşabilme
Bu iki liste de aslında derinlemesine karşılaştırırsak alır başını gider. Dediğim gibi bunların arasında 1 bilemedin 2 tanesi ön plana çıktığından sizin durumunuza hangisi daha uygunsa ona göre karar veriyorsunuz.
Çoğu insan için Londra dışında ev alıp o evin mortgage ödemesini yapmak, Londra da ev almaktan çok daha olası. Artan tren masrafını da dahil etsek bile yine de tüm giderlere bakınca Londra dışında yaşamak genellikle daha ucuz olduğundan, Londra da çalışıp 30 dk tren ile Londra’ya ulaşacağınız bir yerde yaşamak mantıklı bir tercih oluyor. Ama dediğim gibi masraf değil de zaman daha önemli ise durum değişir.
Londra’ya 60 dk tren mesafesinde hangi şehirlerde yaşanabilir?
Seçenek bol. Onlarcası var. Ne kadar uzağa giderseniz hem yol süresi hem de tren masrafları artacak olsa da istisnalar tabi ki de söz konusu.
Bazı çok nezih yerler Londra’ya çok uzakta olsalar dahi Londra’daki ev fiyatları ile yarışabiliyor. Ayrıca tren masrafı da eklenince ve yol süresi de eklenince hakikaten cazip olmaktan çıkıyor. Örneğin, St Albans.
Bazı yerler ise Londra’ya nispeten uzak olup pek nezih bir yer olmasa da kira giderinin ve yaşam masraflarının oldukça düşük olması ile tercih edilmekte. Örneğin, Luton.
1 saat ulaşım mesafesinden biraz fazla olan örneğin deniz kenarı da olsun ben denizsiz yapamam derseniz Southend tarafına bakabilirsiniz. Şehrin yarısı zaten Londra’ya günü birlik gidip çalışmakta.
Bu bölgeler dışında ufak pek çok yerleşim yeri var. Hepsinden Londra’ya tren söz konusu. Kabaca, haritada Londra etrafında dolanan M25 otobanından dışarıya doğru 10mil civarı çıkarak araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Bu bölgelerden Londra ulaşım hem çok makul zamanlarda olup hem de çok daha nezih bir yerde daha makul harcamalar yaparak yaşayabilirsiniz.