queen elizabeth tower london

2023 Yılında İngiltere’ye Yerleşmek Ne Kadar Mantıklı?

Ekonomik kriz, enflasyon, pound değer kaybı, işsizlik oranlarının artmaya başlaması, elektrik ve gaz birim fiyatlarının rekor seviyeye ulaşması, benzin ve dizel litre fiyatının inanılmaz yükselmesi…

Devam ediyorum… Brexit, İngiliz pasaportunun güç kaybı, hükümetin stabilite problemleri (çok sık başbakan değişimi), mortgage faiz oranlarındaki artış, rekor ev fiyatları ve kiralar….

Arkadaş ne çok iç karartıcı kelimeyi 2 kısa paragrafa sığdırdıysam…

Bu kadar sorun varken İngiltere’ye göç etmek ne kadar iyi bir fikir olabilir ki? Hele ki Türkiye’den gelip TL getirip Pound olarak harcamaya başlayaksanız hepsinin üzerine yaraya tuz basmak olmuyor mu?

Söyleyeceklerim bazılarına mantıklı gelmeyebilir ama gelin biraz laflayıp durumu irdeleyelim.

Son 5-6 yıldır İngiltere’de işler kötüye gitse de İngiltere halen daha göç etmek için tercih edilen popüler ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Peki neden?

İş Olanakları ve Gelir

İngiltere’de iş girişimleri genellikle daha sağlam temeller üzerine atılmakta. Örneğin bir start-up merkezini İngiltere olarak seçerse bu start-up kurucuları alacakları yatırım miktarını dolaylı yoldan daha fazla artırabiliyorlar. Bu da daha yüksek maaşlı iş olanakları yaratabilmeleri anlamına geliyor.

Start-up yani yeni girişim yapan firmalar ile köklü firmalar da iş alımlarında cazip maaşlar ve ek olanaklar konusunda yarışma içinde olmaları iş arayanların yararına oluyor. Eğer eğitimli ve tecrübeli iseniz, İngiltere’ye göç ettikten sonra ilk işinizi bulup en az 1 yıl tecrübe kazanırsanız sonrası çok daha kolaylaşıyor. İngiltere’de en hızlı yoldan iş bulabilmeniz için de belki de en büyük avantajınız olan Türkçe konuşabilmeniz. Bu bağlamda sizlere İş İlanları sayfamızda listelenen Türkçe konuşanlar için verilen iş ilanlarına bakmayı öneriyorum.

İlk işiniz belki düşük maaş aralıklarında (yılda £25,000 – £30,000) olabilir ama kısa sürede artacaktır. Maaşınızı en hızlı şekilde artırabilmenin yolu ise bir yıl çalıştıktan sonra iş değiştirmek. Bir yıl içinde epey kendinizi geliştireceksiniz ve sektör deneyiminiz olacak. İlk maaşınız £25,000 ise bir yıl sonunda gireceğiniz işte £30,000 civarı maaş alabilirsiniz. Bu demek oluyor ki ilk işinizde devam etseniz ve zam talep etseniz dahi alamayacağınız kadar bir artış…

İki farklı firmaya çalıştıktan sonra ve sektörde en az 3 yıl deneyimininiz olduktan sonra da maaşınızı rahatlıkla £40,000 üzerine çıkarabilirsiniz ve diğer pek çok ülkede kazanamayacağınız kadar yüksek maaşla hayatınıza devam edebilirsiniz. Bu sebeple bile İngiltere 2023 yılında göç için ideal olmaya devam edecektir.

Suç Oranları ve Güvenlilik

Kendi yaşadığınız şehir dışında hemen her yerde suç oranının fazla olduğunu düşünür insan. Londra’da bir suç işlendiğinde bunu hemen Türkiye’deki tüm gazetelerde okuruz. Medya kötü bir haberi 2 kat tuz ile kaplayıp bize sunmaya bayılır. Oysaki şunu diyebilirim ki dünyada belki bir kaç yer dışında diğer tüm ülkeler ve şehirlerde suç oranı fazla diyerek göç etme kararınızdan vazgeçmek özellikle çok seyahat edip ve farklı ülkelerde yaşayan pek çok kişi için abesle iştikal bir fikir olarak kabul edilmekte. Yani, suç oranı fazla önyargısına son verin.

İngiltere’de son yıllarda suç oranları sürekli olarak düşüş gösteriyor. Bu demek değildir ki İngiltere tamamen güvenli… Yine de dikkat etmekte fayda var. Londra’da yaşayacaksanız da hangi ilçe ve o ilçenin hangi mahallesi olmalı karar verirken suç oranlarına da bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Sitemizdeki barınma sayfasına da bir göz atabilirsiniz.

Aşağıdaki grafik Gov.uk sitesinden alınan 1981-2022 yılları arası toplam suç rakamlarını içeriyor.

Etnik Kökenler, Dinler, Kültürler Açısından Zenginlik

İngiltere dünyanın hemen hemen her dili, dini, ırkı ve kültürünü barındıran sayılı ülkelerinden biri. Yüzlerce farklı milletin vatandaşı İngiltere’de yaşamakta. Bunun belki de en büyük sebeplerinden biri uzun yıllar boyunca dünyanın yarısına hükmetmiş bir krallık olması. Ayrıca tabi ki yaşam şartlarının iyi olması ve sosyal destek açısından cazip imkanlar sunması da milyonlarca göçmenin İngiltere’ye gelmesinde etken oluşturuyor.

Sosyal Aktiviteler, Müzeler, Tiyatrolar, Kişisel Gelişim vb

Hemen hemen her müzik grubunun konserine gidebilmek, dünyanın en önde gelen tiyatrolarını görebilmek, pek çok ücretsiz müzeye erişim ve genel kültür ile kişisel gelişiminizi daha zengin hale getirebilmek için bile İngiltere dünyanın an ideal ülkelerinden. Bu konuda çok fazla detaya girmeden, hayat standartlarınızı nasıl kolayca ve hemen hemen hiç ücret ödemeden geliştirebileceğinizi bir düşünün diyorum.

Sonuç?

Kötüye giden bir ekonomi ve diğer listelediğim olumsuzlukların yanında yukarıda öne çıkardığım, neden İngiltere’ye göç etmeyi düşünebilirsiniz? sorusuna cevap olabilecek nedenleri göz önüne alınız. Bunların yanında değinmediğim pek çok farklı unsuru da araştırabilir sonrasında karar verebilirsiniz. Neticede, hiç bir ülke mükemmel değil. Türkiye’den göç etmeyi düşünüyorsanız öncelikle her şeyin daha iyi olmayacağını bilerek bu kararı vermeniz tavsiye edilir.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: