İş Bulmak – Nasıl İş Aramalı

Last updated on Şubat 22nd, 2023 at 01:21 pm

İngiltere’de iş bulmak için neler yapmalı? Londra’da iş bulmak zor mudur? Ne kadar kazanabilirim? Sizler için kolay anlatımlı bir Londra&İngiltere’de iş bulma klavuzu hazırladım. Umarım bu basit adımları takip ederek kolayca iş bulmanız için yardımcı olurum!

Londra’da veya İngiltere’nin herhangi bir yerinde iş bulmak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmakta. Dikkatli olur ve kendinizi iyi pazarlar iseniz güzel bir maaş sizi bekliyor! Her ne kadar ekonomik kriz etkisi ile binlerce insan işten çıkarılmış olsa da onbinlerce işletme sürekli iş ilanı vermekte. Bu ilanların birisi belki de sizin İngiltere kariyerinizin başlangıcı olabilir.. Nasıl mı?

CV, CV ve CV!

Öncelikle yapılması gereken düzgün bir CV (Cirriculum Vitae) hazırlamak. CV ne derseniz kısaca sizin eğitim ve kariyer geçmişinizi özetlediğiniz 1 veya 2 sayfalık döküman diyelim. İngiltere’de genelde 2 sayfadan fazla olan CV ler pek hoş karşılanmaz. İlk sayfa çok önemli iken 2. sayfa da çoğu işverenin ilgisini çekecek maddeler barındırıyor ise dikkate alınır. CV hazırlarken mümkün mertebe başvurduğunuz iş ile alakalı bilgiler yazmaya çalışın. CV’niz başvurduğunuz iş için düzenlenmiş olur ise işe alınma için ilk aşama olan Job Interview‘e (İş Mülakatı’na) çağrılma şansınız oldukça artar.

CV yazarken içerik konusunda detaylı tavsiyeler arıyor iseniz size tavsiyem İngiliz Kent Üniversitesi‘nin cv yazım klavuzuna bakmanız. CV en üst kısmına açık adres, cep telefonu numarası(kesinlikle İngiltere hattınız olmalı), profesyonel görünümlü email adresiniz (darkboy@blabla, cicikız@blabla  gibi değil isimsoyisim@blabla şeklinde olmalı) kimlik bilgileriniz, uyruk, çalışma hakkınızı belirten bir not yazmayı unutmayın.

CV’lerinize bazı siteler/kişilerin tavsiyelerinin aksine ben fotoğraf koymamanızı öneriyorum. İngiltere’de kabul edilen CV formatı fotoğrafsız olanlar. Fotoğraflı pek çok CV ile karşılaşsakta bunlar genelde hoş karşılanmazlar. Nedeni ise fotoğrafa bakarak daha CV’yi hiç okumadan kenara konulan başvurular işveren ve iş başvurusunda bulunan için sıkıntı doğurmasından ötürüdür(ırkçı yaklaşım suçlaması, görünümün önemli olmadığı iş pozisyonu için güzel görünen başvuranı seçmek vb).

CV yazım tavsiyelerine baktınız ve güzel bir CV hazırladınız diyelim.. Peki şimdi ne yapmalı?

    1. İnternet iş arama motorlarına/sitelerine CV’nizi ekleyin.  Bu çok ama çok önemli bir adım. En az 5 tane siteye CV’nizi eklemenizi öneririm. Ne kadar çok siteye eklerseniz o kadar kısa zamanda iş bulabilirsiniz. CV ekledikten sonra ilgilendiğiniz iş ilanı tiplerini bu sitelerde belirtebilirsiniz. Örneğin mühendislik alanında iş bakıyor iseniz hangi mühendislik ilanlarının sizlere haftalık olarak email atılacağını belirleyebiliyorsunuz. Böylece bu siteler sizin için özel olarak iş ilanlarını listeleyip size email gönderiyorlar.
    2. Garsonluk, barmenlik, satış elemanı iş ilanları ile mi ilgileniyorsunuz? Tavsiyem CV’nizi yazıcıdan çıktı alarak oturduğunuz bölge çevresindeki dükkanlara bırakmanız. Sıra sıra dolaşıp CV’nizi bırakın. İş ilanı asılı olarak vitrinlerinde durmasada çoğu dükkan CV’nizi değerlendirmeyi düşünecektir. Londra’da işe girenler ve işten ayrılanlar o kadar çok ki bu işletmeler her daim ellerinin altında bulunacak iş başvurularına muhtaçlar. Unutmayın sizin gibi onbinlerce öğrenci/göçmen Londra’ya gelmekte. Bu kişiler bir süre sonra ya geri dönüyorlar ya da ilk girdikleri işte deneyim kazanıp başka bir yerde işe giriyorlar. Londra çok dinamik bir şehir. Sürekli gözünüz açık olmalı!
    3. İşe alım kurumları (Recruitment Offices)’na gidin. Yanınızda CV ve pasaportunuzu götürün. 2 adet fotoğraf daima cüzdanınızda bulunsun. Size gerekli formları verip doldurmanızı isteyecekler ve iş aramanızda yardımcı olacaklardır. Job Centre Plus’a gider iseniz size National Insurance Number (NIN) almanız için yardımcı olacaklardır. NIN sizin legal olarak İngiltere’de çalışmanız için gereken vergi numaranız.  İngiltere’de çalışmanız için gereken dökümanlar sayfasında belirtildiği gibi vizenizde size çalışma hakkı verildi ise NIN başvurusu yapabiliyorsunuz. Aksi taktirde legal bir şekilde çalışma hakkınız olmadığı için NIN alma hakkınız da bulunmamakta. NIN alır iseniz bu ömür boyu size ait bir numara olarak kalacak ve İngiltere’den ayrılıp yıllar sonra gelseniz dahi yine kullanabileceksiniz.

  1. Yerel ve ulusal gazetelerdeki iş ilanlarına bakın. Bu ilanlar arasında bazen yetenekli kişiler için yüksek maaş veren firmalara ait ilanlar bulabilirsiniz. İnternette yer alan binlerce ilan arasında kayboluyor ve karar veremiyor iseniz gazetelerde yer alan ilanlar sizin için daha faydalı.
  2. Öğrenci olarak İngiltere’de bulunuyor iseniz okuduğunuz okulun ilan panolarında ilginç ilanlar bulabilirsiniz. Genelde kontratsız işler ve haftalık ödemeler yapan kişilerin iş ilanları bulunur. Ayrıca sınıf arkadaşlarınıza da danışabilirsiniz. Sizden çok daha önce Londra’ya gelip hayat düzenini bir şekilde oturtmuş kişiler ile tanışacaksınız. Bu kişilerden size iş bulmanızda yardım isteyebilirsiniz.

Siz işi değil, iş sizi bulsun. Nasıl mı?

Kendinizi pazarlamak için bazı çalışmalar yapabilirsiniz. Web sitesi dizaynı ile uğraşıyor iseniz İngiltere’de yaşayanlar için ilginç ve yararlı bir web sitesi oluşturabilir bunu çeşitli ingiltere forumlarında paylaşıp sosyal ağlarda yayabilirsiniz. Sitenizin başarısına/kalitesine göre size iş teklifleri gelecektir.

Okulunuzun düzenlediği eğlencelerde aktif rol alın. Sizin bu ilginiz ve becerileriniz birilerinin dikkatini çekecektir. Bu şekilde gerek okuduğu okuldan gerekse edindiği arkadaşların çevresinden iş teklifi alıp da işe giren çok öğrenci var.

Arkadaş grubunuzu organize ederek partiler & geziler düzenleyin. Organizasyon işi çevreniz ne kadar geniş ise o kadar yüksek gelirli olacaktır. Örneğin çevre şehirlere yapacağınız gezilerde toplu ulaşım bileti alımlarında uygun indirimler söz konusu. Günlük bir tur ile hem gezip eğlenip hem de £50 ila £100 arası bir para kazanmanız çok kolay. İnsan ilişkileriniz iyi ve çabuk arkadaş yapabiliyor iseniz bu tam size göre!

Gumtree, Craiglist gibi ilan sitelerinde yapabileceğiniz işler için ilan verin. Bu ilanlar tamamen ücretsiz ve sizin sunduğunuz hizmetlerden yararlanmak isteyecek binlerce insan sürekli bu ilanları arşınlıyor. Örneğin Türkçe öğretebilir, masaj yapabilir ya da ev işlerinde yardımcı olabilirsiniz. Ne yapmak istiyor iseniz bu hizmetinizi ilan vererek işin sizi bulmasını sağlayabilirsiniz.

Büyük bir ihtimal ile bu tavsiyelere uyar iseniz iş bulmanız çok kolay olacaktır. Eğer iş bulmakta çok seçici iseniz ve pek aktif bir şekilde iş aramıyor iseniz olayı tamamen şansa bırakıyorsunuz demektir. Unutmayın ki gerek İngilizce’nizin diğer başvuranlar kadar iyi olmaması, gerekse iş için gereken becerinizin yeterli olmaması gibi sebeplerden ötürü çoğu işveren size süper bir maaş vermeyebilir. Hiç can sıkmaya gerek yok. Kariyerinizin başlangıcında biraz dişinizi sıkmanız son derece normal. 1 veya 2 sene deneyim kazandıktan sonra çalıştığınız yerden hak ettiğinizi alamadığınızı düşünüyor iseniz bu adımları tekrarlayıp tekrar iş bakmaya başlayın. İlk seferkine nazaran daha kolay olacağının altını çizmek istiyorum!

Kazanç olarak da şunu belirtmek isterim ki en kötü saat ücreti olarak £5.5  2013 yılı itibariyle £6.31 almanız gerekiyor. Bu ücretin altını veren olur ise bilin ki yasal değil. Eğer illegal şekilde çalışmayı düşünüyor iseniz bunun kontratsız olacak ve paranızı elden alacaksınız. Yani vergi vermeyeceksiniz. Çalıştığınız yerde aslında çalışmıyor gözükeceksiniz. Herhangi bir ihbar olur ise ya da denetlemeye yakalanır iseniz sınırdışı ediliyorsunuz. Vizeniz iptal ediliyor ve tekrar İngiltere vizesi almanız çok zorlaşıyor. En düşük saat başı ücretin olduğu resmi sayfada güncel verileri takip edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için ayrıca Çalışmak-İş Hayatı-Kariyer etiketli sayfama da bakabilirsiniz. Alabileceğiniz maaş miktarı bu sayfada kısaca belirtilmekte.

Londra için iş ilanlarını listelediğim sayfama mutlaka bakın.

İş bulmak düşündüğünüz kadar zor değil. Bilakis tavsiyelere uyduğunuzda aslında çok da kolay. Eğer iş bulur iseniz bu sizin başarınızdır. Bu tavsiyelerim ile iş bulmanızda yardımım dokunur ise şimdiden hepinize iyi çalışmalar!

12 Comments

  1. Merhabalar,

    Ben Makine mühendisiyim, ingiltere’de bildiğim kadarı ile bizim üniversitelerin denkliği yok. Ben oraya yerleşmek istiyorum. 40 yaşındayım. İyi bir tecrübeye sahibim. İlla mühendislik yapmak gibi bir çaba içerisinde değilim. Teknisyen gibi pozisyonlarda çalışabilir miyim? Oradaki herhangi bir firmaya buradan başvurup,çalışma vizesi çıkartabilir miyim? İş kurmak amaçlı Ankara anlaşması ile gitmeyi de deneyebilirim. Ama ülkedeki koşullar hakkında hiçbir bilgim olmadan böyle bir girişimde bulunmak bana doğru gelmiyor. Yanıtlarsanız sevinirim. Saygılar,

  2. merhaba inan bey ben birşeyi sormak istiyorum aydınlatırsanız sevinirim.şimdi ben ingiltereye yerleşmeyi düşünüyorum şuan nasıl bir yol izlemeliyim? işi nasıl bulucam? burdan bulma yolu nedir yada ingiltereye gidince buldugumda ben oraya turist vizesi ile gitmiş olucam. bana [email protected] dan ulaşabilirseniz sevinirim.

    • Merhaba

      Is bulmak hakkinda yazimi okuyabilirsiniz. Turist vizesi ile calisma hakkiniz olmayacak. O nedenle yasal olmadigindan tavsiye etmiyorum. Bunun disinda alternatifleri arastirmaniz daha iyi olur. Calisma vizeleri arasinda uygun olanini bulmaya calisin.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: