İngiltere’de eğitim görmek için başvurabileceğiniz iki temel öğrenci vizesi (SSV & GSV) bulunmaktadır. İlki ve daha rahat alınanı SSV yani Short-term student visa ve daha zor alınan ama daha çok haklara sahip olabileceğiniz GSV yani Tier 4 General Student Visa.
2015 yılında UKBA Student Visitor Visa ismini Short-term Student Visa olarak değiştirdi. Eğer student visitor visa tabirini görürseniz, bilin ki bu short-term student visa denilen vizeyi kastediyor.
Short-term Student Visa başvurularında daha az belge ve daha makul kabul şartları bulunmaktadır. SSV ile İngiltere’ye gelen bir öğrenci ise bu vize bittiği zaman İngiltere’de vize uzatamamakta ve tekrar ülkesine dönmesi gerekmektedir. Aynı zamanda SSV vizesi çalışma hakkı tanımamaktadır. Bu vize ya 6 ay ya da 11 aylık alınabiliyor. GSV vizesi başvurusunda bulunmayı düşünmeyen fakat 6 aydan uzun 12 aydan kısa kurslara kayıt yaptıran öğrenciler 11 aylık vize için başvurabilir. Tabi hangisine başvurabileceğinizi belirleyen kriterler var.
6 Aylık SSV: İngilizce dil kursunu da içeren kısa süreli kurslar. Vize ücreti £85.
11 Aylık SSV: İngilizce dil kursuna 6 ay üzerinde yazılmak isteyenler için.
GSV vizesi ile İngiltere’ye gelmek isteyenler ise daha zorlu bir vize başvuru sürecinden geçeceklerdir. Buna karşılık GSV vizesi ile İngiltere’de bulunan bir öğrenci vize bitiminde başka bir kursa yazılarak İngiltere’de vizesini kendi ülkesine dönmeden uzatabilmektedir. Ayrıca lisans ve lisans üstü kurslara kayıt yaparak alınan GSV vizesi ile part-time çalışma hakkı da verilmektedir. 9+ aylık kurslara kayıt yaptırılarak GSV alınabilmektedir. Tier 4 (T4) General Student Visa olarak adlandırılmış bu vize için kayıt yaptırdığınız okuldan CAS (Confirmation of Acceptance for Studies) numarası almalısınız. Bu numarayı almak için kayıt yaptırdğınız okul ile iletişime geçip, kayıt işlemlerini tamamlamalısınız. Daha sonrasında sizin için bir adet CAS numarası atayacaklar ve UKBA sitesinden aldıkları çıktıyı size göndereceklerdir. Bu belgeyi başvurunuz sırasında dökümanlar arasında göndermelisiniz.
Ingiltere`ye ogrenci vizesi almak; formlari dikkatli doldurup, gereken belgeleri sundugunuzda gayet kolaydir.
Ogrenci vizesi alirken dikkat edecekleriniz hakkinda internette pek cok yazi ve tavsiye bulabilirsiniz. Pek cok insan paranoya yapip karamsarliga kapiliyor. Evet vize basvurusu stresli bir sey ve ayrica hic de kolay degil. Kolay degil cunku 10 dakikada hallederim diye yaklasirsaniz onunuze cikacak her adim size maraton kosmak gibi gelecektir. Bir kere bastan kendinizi hazirlayin. Size neden vize vermeliler? Karsinizdakinin size guvenmesini saglayacak neler sunuyorsunuz ? En onemlisi de vize alarak o ulkeye iltica etmeyeceginize dair gorevlileri inandirabilecek misiniz?
Bu sorular vizeyi alip alamayacaginiza dair kilit bir rol oynamaktadir. Kayit oldugunuz dil okulu British Council onayli olmali bilgisi zaten heryer tarafindan verilmekte. Lakin bu okula kayit oldugunuzda vize almaniz icin bir garanti verilmemektedir.
Iste benim soylemek istedigim de tam olarak kisisel deneyimlerimle ilgili. Bu tip bilgileri ne resmi konsolosluk sayfalarinda bulabilirsiniz ne de bir okul veya araci kurum size verir 🙂
Aracı kurumların hepsi için geçerli olmamakla birlikte geneli “Gelin goruselim!” der, sizi pahali bir dil okuluna sozde indirimler ile kayit eder ve size sunduklari hizmetler karsiliginda sizden ucret almadiklarini soylerler. Halbuki kayit oldugunuz okuldan zaten komisyon almakta olduklarindan sizden aldiklari parayi fazla tutmak icin sizi pahali okullara kayit ettirmek icin inandirdiklarini soylemezler. Neden soylesinler ki? 😉
Önerilerim:
1- Butcenizi iyi ayarlayin. Vize basvurusu yapar iken formda goreceksiniz; Ingiltere`de kalacaginiz her ay icin belli bir miktar parayi banka hesabinizda gostermeniz gerektigini belirtmislerdir. Bu yil icinde yapilacak guncellemeler ile farklilik gostereceginden buraya net bir sekilde yazamiyorum. Hesabınızda ne kadar çok para varsa o kadar iyidir. Minimum istenen rakamlar Londra dışında bir yerde okuyacaksanız ve 9+ aylık bir kursa yazılıyorsanız 7200£ üzeri, Londra içi ise 9000£ ve üzeri gerekmektedir. Bu kursunuzun bulundugu bolgeye gore degisiklik gosteriyor. Londra merkezi daha pahali oldugundan bankada daha çok para gerekmektedir. Kisisel tavsiyem ise en az bankanizda olmasi gereken paranin %20 fazlasini banka hesabinizda gosterin. Bu paranin banka hesabinizda en az tercihen son 2 aydan (minimum son 28 gün gerekli) beri bulunmasina dikkat edin. Hesap dokumu aldiginizda parayi son 1 haftada yatirdiginizi gosterir iseniz vize başvurunuz kabul görmeyecektir. Bunun gibi durumlari vize basvurunuzda durumla ilgili bir mektup ile bildirmeli ve detayli aciklamalisiniz ki vize basvurunuza verilen kararin olumlu olma ihtimali artsin. Ayrıca çok fazla red verilen nedenlerden birisi de paranın başka bir hesaptan hesabınıza 1 ay öncesinde dahi olsa aktarılması ve size para aktarılan hesabın sahibine ait hiç bir bilgi vermemektir. Demek istediğim, eğer hesabınıza örneğin bir akrabanız para aktarmış ise bu akrabanız sizin sponsorunuz olarak belirtilmelidir. Para kendinizin ise veya önceden belirttiğim gibi 2 aydan uzun bir süredir hesabınızda ise sorun yok. Eğer başkası size para aktardı ise ki bu işlem 28 gün öncesinde dahi olsa ekstrenizde gözüküyor ise kesinlikle bu kişiden sponsorunuz olduğuna dair mektup almalısınız. Ayrıca bu kişinin kazancını da belgelerle göstermeniz ve vize başvuru formunuzda bu kişi hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir.
2- Hesabiniza yeteri kadar parayi yeteri kadar erken yatirdiniz ve bu parayi hesabiniza dokunmadan orda tuttunuz. Simdi gelelim egitim alacaginiz kuruma. Oncelikle Ingilterede her hangi bir universitede egitim alacak iseniz rahat olun egitim kurumu tarafindan hic bir sorun yasamazsiniz. Ben dil okullari hakkinda daha cok bilgi sahibi oldugum icin ve ogrenci vizesinde asıl sorunun dil okullari olmasi nedeni ile daha cok buna deginecegim.
Dil okulu mutlaka British Council onayli olmasi lazim. Merak etmeyin, aramaya uğraşmanıza gerek yok Onayli Okullar Listesi linkine tiklayarak listeyi gorebilirsiniz. Kayit olacaginiz okul bu listede ise sorun cikmayacaktir. Vize sponsoru olabilecek okulların listesi ise UKBA sitesinde güncel olarak paylaşılmakta. Kayıt yaptıracağınız okul bu listede değil ise İngiltere öğrenci vizesi başvurunuz kabul görmeyecektir.
İngiltere’de part time (haftada en fazla 20 saat) çalışma hakkı elde etmek için Tier 4 GSV vizesi almalısınız. Bunun içinde lisans veya lisans üstü eğitim için kayıt yaptırmanız gerekiyor. ABE onaylı lisans dengi kurslara giderek de part time çalışma hakkı alabiliyorsunuz. Eskiden dil okullarında 1 yıllık eğitim almak için gelen öğrenciler Tier 4 vizesi ile part time çalışma hakkı kazanıyorlardı. Bu hak 2011 yazı itibari ile kaldırıldı. ( Starbucks, Mcdonalds vb gibi yerlerde calismak icin part time calisma hakki olmasi gerekiyor).
Dil okulları bu değişiklikler nedeni ile öğrenci sayılarında düşüş olacağından ötürü ABE ( Association of Business Executives) kurumu ile anlaşarak Business Management(BM) ve Travel Tourism & Hospitality Management(TTHM) kurslarını başlattılar. Bu kurslar tam olarak üniversitede lisans eğitimi dengi sayılmasa da haftada 10 saat çalışma hakkı için yeterli oluyor. BM ya da TTHM kurslarına yazılıp ilk 2 sene sonunda bir üniversiteye geçiş yaparak o üniversitenin diplomasını da alabilirsiniz. Böylece hem üniversitelere ödenen yüklü eğitim harcını ucuzlatır hem de üniversite diplomasına sahip olursunuz.
Tabi bir kac ay kalmayi dusunuyor iseniz bu yukarida dediklerim sizin icin pek bir anlam teskil etmiyordur.
3- Vize basvuru formunu doldururken dikkatli olun. Sorulanlari duzgunce okuyun ve aciklayici bilgileri de tekrar tekrar okuyup iyice anlayin. Istenilen cevaplari net ve okunakli bir sekilde yazin. Sakin kandirmaya yonelik cevaplar vermeyin. Eger formlari doldururken durust olmaz iseniz ve bu ortaya cikar ise vize basvurunuzun red yemesi bir kenara bir daha vize alamama gibi bir durum ile de karsi karsiya kalabilirsiniz. Daima en guncel formlari kullanin. Harici sitelerden basvuru formu edinmeyin.
4- Basvurunuza ek olarak bir a4 kagida -veya basvuru formunda var ise ilgili yere- kendinizle ilgili ek bilgileri yazin. Neden dil egitimi almak istiyorsunuz, sizin icin neden bu kadar onemli, gelecek planiniz nedir, asagi yukari geri doneceginiz tarih ve sonra ne yapmak istediginiz gibi bilgileri cok uzatmadan net ve inandirici bir dil ile yazar iseniz vize basvurunuz icin oldukca yararli olacaktir.
5- Formu eksiksiz ve dogru bir sekilde doldurdu iseniz ve gereken butun belgeler elinizde var ise onceden randevu aldiginiz saatte 1 dakika dahi gec kalmadan vize basvuru merkezi onunde olun. Basvuru yaparken oradaki gorevlinin sizin basvurunuz ile ilgili karar verme yetkisi olmadigini unutmayin. Gorevli sadece formlari sizden alirken neleri aldiginin notunu alip sizin basvurunuzu gerceklestiriyor. Basvurunuzun karar asamasi tamamen konsolosluktaki gorevlilerin isi.
6- Altin kural basvurunuzu degerlendirecek gorevliyi tatmin etmek. Formu doldururkenki dikkatiniz ve sundugunuz belgelerin konsolosluktaki memuru Ingiltere’ye iltica etmeyeceginize inandirmasi vize almaniz icin tek onemli unsur. Basvuruyu yapmadan son bir kez kendiniz okuyun ve sanki baskasinin basvurusuymus gibi inceleyin. Samimi bir basvuru izlenimi verdi ise artik butun belgeleri vize basvuru merkezinde teslim edip yanit icin beklemeye baslamak yapacaginiz son sey. Basvuruyu yaparken cep telefonunuza sms atarak belgelerinizi ne zaman teslim almaya geleceginizi bildirmek icin bir ucret aliyorlar. Tavsiyem kabul etmeniz. En rahat yol cep telefonunuza gelen sms ve bu onemli basvuru icin sms e harcayacaginiz 1-2 liranin lafi olmaz.
Özet: Vize başvurusunda belirttiğiniz her şeyin kanıtı mutlaka olmalı. En önemsiz gördüğünüz bilgi nedeni ile reddedilme ihtimali var. Bu yüzden çok fazla bilgi vermektense az öz ama kanıtlar ile ispatladığınız bilgilere güvenin. Banka hesabınızda gözüken 40000 tl bile bazen yeterli olmayabilir. Minimum gereksinimlerin altına düşer iseniz doğrudan reddedileceksiniz. Bu şartların fazlasına sahip olduğunuzu gösterince de kesinlikle kanıtları sunmalısınız.
TIER 4 GSV ile hangi kurslar çalışma hakkı veriyor?
Çok kafa karıştıran sorulardan birisi de eğitim almak için öğrenci vizesi ile İngiltere’ye geldiğinizde çalışma hakkınızın nasıl olacağıdır. Yazının başında da belirttiğim üzere GSV yani General Student Visa ile İngiltere’ye geldiğinizde part time çalışma hakkınız olur. Son yıllarda yapılan değişiklikler ile dil okulunda eğitim almak üzere GSV başvurusu yapanlalara artık çalışma hakkı kesinlikle verilmemekte. Peki kimler GSV ile çalışma hakkı alabiliyorlar?
NQF 6/QCF 6/SCQF 9 ve üstü bir eğitim için GSV vizesi başvurusu yaptıysanız;
- Kurs devam ederken haftada 20 saat çalışma hakkı
- Kurs tatilde iken full time (genelde haftada 40 saat) çalışma hakkı
- Kursun bir bölümü yerine geçecek paralı staj
Yukaridaki eğitim seviyeleri altında olan bir kursu üniversite düzeyinde bir eğitim kurumunda alıyorsanız;
- Kurs devam ederken haftada 10 saat çalışma hakkı
- Kurs tatilde iken full time (genelde haftada 40 saat) çalışma hakkı
- Kursun bir bölümü yerine geçecek paralı staj
Herhangi bir seviyedeki kursu üniversite ön hazırlık eğitimi veren bir (publicly funded further education college) eğitim kurumunda alıyorsanız;
- Kurs devam ederken haftada 10 saat çalışma hakkı
- Kurs tatilde iken full time (genelde haftada 40 saat) çalışma hakkı
- Kursun bir bölümü yerine geçecek paralı staj (eğitim kurumunun UKBA onaylı okullar listesinde Highly Trusted olması veya aldığınız kursun NQF 6/QCF 6/SCQF 9 seviyesinde olması şartı ile)
hakkına sahipsiniz. Unutmayın ki yukarıdaki şartlar İngiltere’de özel bir kursta dil eğitimi almaya gelenlere çalışma hakkını artık vermiyor. Dil eğitimi üzerine branş eğitimi almak ve aynı zamanda çalışma hakkı olsun isterseniz tavsiyem bir Üniversite’nin uygun paket programlarına bakmanız yönünde olacaktır.
Son güncelleme: 23 Mayıs 2015
Merhaba, ben 12 Kasım’da 6 aylığına İngiltere’ye gittim. Ancak bazı sağlık sorunlarından dolayı 3 hafta kalıp geri dönmek zorunda kaldım. Ve geri dönmeyi düşünmüyorum. Türkiye’de aracı olan kurum İngiltere yasalarından dolayı hiç bir şekilde ücret iadesi yapılamayacağını söylüyor. Bende en azından bir kısmını geri alabilsek iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü biliyorsunuz az paralar harcanmıyor bu işte. Bilgisi olan bi arkadaşım var ise bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler..
Merhaba
Hangi vize ile gittiniz? Hangi ucreti geri almak istiyorsunuz? Eger okula gittiyseniz direk okulla gorusmelisiniz. Vize ucreti hic bir sekilde geri iade edilmez.
ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
iyi günler.
Merhaba,
Tier 4 öğrenci vizesi ile dependant ta gelebilir mi? dependant ında çalışma hakkı var mı?
cevap için şimdiden teşekkürler.
Merhaba
Lisans veya lisans ustu egitim aliyorsaniz ve kursun suresi en az 12 ay veya uzerinde ise o zaman Tier 4 alan kisinin yaninda getirecegi “dependant” vizesi alan kisi calisabiliyor. Aksi halde calisma hakki verilmiyor.
Merhaba,
ben short-term student visa için vize başvurusu yapacağım. Verdiğiniz bilgilerden anladığım kadarıyla CAS numarası yalnızca Tier 4 için veriliyor değil mi?
Merhaba
Evet sadece Tier 4 icin veriliyor
merhaba
ben 3 aylık dil kursu için İngiltere ye gitmeyi düşünüyorum.Turist vizesi ile dil kursuna yazılabilir miyim bunu merak ediyorum
Merhaba
Yasal olarak 1 ay izin veriliyor. Ama 1’er aylik kayitlar yaparak 3 ayi tamamlayabilirsiniz. Bu sekilde daha pahali olacaktir. Benim tavsiyem kisa sureli ogrenci vizesine basvurmaniz.