Londra metro ağı şehrin her tarafına uzanmaktadır. Şehirde 15 adet(teknik olarak Overground, TFL Rail, Tram ve DLR metro hattı sayılmasada aşağıdaki TFL listesinde yer alıyorlar) metro hattı bulunmaktadır.
Bunlar;
Olup her hat kendine özel bir renk ile tanımlanmaktadır. Bütün hatlara ait istasyonları ve güzargahı içeren, ilk bakışta biraz karışık gelecek metro haritası için tıklayın.
Haritaya bakar isek her hat kendi rengi ile kolayca ayırt edilebilmektedir. Arka planda gri ve beyaz renkler ile haritanın bölümlere ayrıldığını göreceksiniz. Üzerlerinde ise rakamlar vardır. 1 den 9 a doğru gitmektedir. Şehrin merkezi 1. Zone (Alan) olup şehrin dışına doğru gidildikçe 9. Zone a ulaşılır.
1.Zone içinden geçen yolculuklarınızdan daha çok ücret alınmaktadır. Örneğin 2. zone ile 4. Zone arasında yapılan bir ulaşım, 1. Zone ile 2. Zone arası ulaşımdan daha ucuzdur.
Haritada hatlar üzerinde yer alan içi boş çember 2 veya daha çok metro hattının kesiştiği yerleri göstermektedir. Bu noktalarda bir hattan diğerine istasyonu terketmeden geçebilirsiniz.
Ulaşımınız boyunca sadece 1 kere ödeme yapacaksınız. Bu ödemede tek dikkate alınan nokta hangi Zone dan girip hangi Zone da çıktığınızdır. İsterseniz bir hattı boydan boya gidin, içeride 2 saate yakın durun, yine de hangi zone da binip hangisinde indiğinize göre para ödersiniz. Eğer 3. zone dan girip haritanın öbür ucunda 2. zone dan çıkış yaparsanız, 1. zone dan geçtiğinizde o zaman 2-3 arası gidiyor gibi değil de 1-3 arası gitmiş gibi fiyat kesilir.
Ulaşım için contactless banka kartı kullanılabilir ve tavsiye edilir. Eğer Türk banka kartınız varsa ve her ödemede bankanız ayrıca ücret kesiyorsa (veya pound-tl arası çevirimde çok para kaybettiriyorsa o zaman Oyster Card almak daha mantıklı olacaktır. Oyster Card denen kart Londra’da metro, otobüs, dlr, vb toplu taşımalarda geçer. Şuan £5 depozito ile bu kartı veriyorlar.
Abonman
almayacak iseniz de minimum para yükleme bedeli £5. Manyetik bu kartlara para yükleyerek veya haftalık, aylık ya da yıllık ulaşım kartı alarak kullanıyorsunuz. Para yükler iseniz her bir ulaşımda kartınızdan ulaşım bedeli düşüyor. Abonman alırsanız da hangi Zone lar arasında ulaşımınızı yapacağınızı belirtip ona göre bir miktarda ödeme yapıyorsunuz.
Şuanki (Kasım 2019 itibari ile zam gelen) ücretlere bakar isek tek gidiş Zone 1-2 içinde ulaşım £2.40 tutmakta. 1 gün içinde sınırsız ulaşım için en fazla £7.20 ödüyorsunuz. (sadece zone 1 de ulaşım yapmakla zone 1-2 arası gitmek aynı ücret. Eğer zone 1-3 veya 1-4 arası gidecekseniz o zaman fiyat artmakta).
TFL sayfasında giriş ve çıkış istasyonunuzu girip ne kadar ücret kesileceğini görebilirsiniz.
Uzun vadeli abonman kartı alınca indirim oluyor. Ayrıca günlük kullanımda belli miktarın üstüne çıkmamanız için ödeme limiti de koyuyorlar. Örneğin zone 1 de elli kere binip inseniz toplam kesilen ücret £7 olacaktır.
Eğer öğrenciyseniz (yetişkin olup öğrenci olabilirsiniz), okulunuzdan alacağınız öğrenci belgesi ile başvurup student oyster card çıkartıp indirimli seyahat edebiliyorsunuz.
Bu öğrenci indirimi sadece abonman kart aldığınızda, yani 1 hafta-1ay-1yıllık kartlarda geçerli. Kartınıza para yükleyip kullanacak iseniz indirim alamıyorsunuz.
Oyster Card girişte ve çıkışta turnikelerde sarı panele dokunduruluyor.
Ulaşım için tavsiyem TFL sitesine gidip Journey Planner da nereden nereye gideceğinizi belirtip size vereceği tavsiyelere bakmaktır. Böylece kafanız karışmadan doğrudan nereden hangi ulaşım aracına binip nerede ineceğinizi öğrenebilirsiniz. Journey Planner da Advanced Options’a tıklayarak detaylı arama(en çabuk ulaşım, en ucuz ulaşım, alternatif ulaşım şekilleri, ileri bir tarih) yapabilirsiniz.
Şehir merkezinde bazı istasyonlar birbirlerine çok yakındır ve açıkcası iki metro hattı arasında geçiş için istasyonda inip diğerine yürüyüp bir de metro beklemektense istasyondan dışarı çıkıp da sokakta yürümeyi ben bizzat tercih ediyorum 😉
Örneğin;
Victoria Line ile Oxford Circus istasyonuna geldi iseniz ve eğer bir kaç dakika zamanınız var ise Tottenham Court Road istasyonuna gitmek için Central Line a geçmek yerine istasyondan çıkın ve yürüyün. Central Line zaten Sauna olarak bilinir boş yere terlemek ve bayık bir metro yolculuğu yerine Oxford Street te envai çeşit insan görerek yürümek daha caziptir.
Diğer bir örnek ise çok klasik olup her zaman duyacağınız Piccadily Line üzerindeki, Piccadily Circus, Leicester Square ve Covent Garden istasyonları için geçerli. Bu istasyonlar aynı hat üzerinde olsalarda birisinde çıkıp diğerine gitmek 10 dk zamanınızı alır ve görecek çok fazla şey olduğundan kesinlikle tavsiye olunur.
Metro ulasiminda eger hattinizda 15dk dan fazla gecikme yasanir ise ulasim icin harcadiginiz parayi geri alabileceginizi biliyor muydunuz? Bunu yapmak oldukca kolay. Tube refunds sayfasini kullanarak paranizi geri alabilirsiniz. Siteye gidip oncelikle ulasim icin ne tip biletiniz oldugunu seciyorsunuz ki suan listede olanlar Oyster Card, TFL Travel Card ve National Rail Travelcard. Hangisi ile yolculuk ediyor iseniz onu secip submit e basin. Daha sonra gelen sayfada ise kisisel bilgilerinizi doldurup altta oyster card number kismina oyster card arkasinda yer alan numarayi girin. Butun rakamlari yazmalisiniz. Daha sonra card type can ne tip oyster card sahibi iseniz onu secmelisiniz. Paraniz adresinize voucher olarak geleceginden altta credit voucher seciyorsunuz. Daha sonra da Journey Details kisminda hangi metro hattinda gecikme oldugunu, baslangic ve planladiginiz yolculugunuzun bitecegi istasyonu secip hemen altinda At which station OR between which stations did the delay occur? sorusunun altinda eger gecikme tek bir istasyonda beklerken oldu ise onu eger ki istasyonlar arasinda oldu ise hangi istasyonlar arasinda oldugunu belirtip en son olarak da gecikme tarihi, saati ve toplam gecikme suresini seciyorsunuz. Gecikme 15 dk dan az oldu ise bu basvurunuz reddedilir. Butun bilgileri dogru vermeye calisin. Son olarak submit’e tiklayip basvurunuzu bitirin. Eger basvurunuz gecerli olur ise 2 ila 3 hafta icinde adresinize TFL tarafindan bir mektup icinde size o gun ulasim icin harcadiginiz miktar voucher olarak verilecek. Daha sonra bu parayi herhangi bir istasyonda oyster card’iniza kredi yuklemek icin kulanabilirsiniz. 😉
Metro ulaşımı için detaylı ücretlendirme bilgisi TFL sitesinde bulunmaktadır. Fiyatlar son üç yıldır donduruldu yani herhangi bir zam olmadı.
Çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz, teşekkürler…