Tier 4 ve Tier 1 Vize Değişiklikleri

Last updated on Haziran 1st, 2015 at 02:42 pm

6 Nisan Sonrası Tier 4 Öğrenci Vizesi ve Tier 1 Öğrenim Sonrası Çalışma Vizesi Değişiyor! Yapılacak değişiklikler oldukça önemli olup daha yeni duyurulan bu haberi sizler için inceledik.

İngiltere’de uzun dönem kurs alacak öğrencilerin başvurduğu Tier 4 GSV (Genel Öğrenci Vizesi) ile Tier 1 sisteminin bir parçası olan Post-study work yani öğrenim sonrası çalışma vizelerinde büyük değişiklikler olacak. Konu ile ilgili detaylı bilgi http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ adresinde mevcut.

Mezuniyet Sonrası İngiltere’de Çalışmak

6 Nisan 2012 sonrası,  İngiltere’de eğitim sonrası çalışma vize si (Tier 1 sisteminin bir parçası) yeni başvurulara kapatılacak. Bu demek oluyor ki Britanya’da aldığınız eğitim sonrası eğer İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da  çalışmayı düşünüyorsanız, artık Tier 2 (General) visa başvurusu yapma hakkınız olabilir.

Tier 2 vize başvuru hakkı yeni mezunlara verilecek olup İngiltere’de vize sponsoru olabilen onaylı eğitim kurumlarında Bachelor (Lisans) veya Masters (Yüksek Lisans), PhD (Doktora), PGCE veya PGDE mezunu olma şartı getiriliyor. Bu vize başvruları ise sadece UKBA tarafından vize sponsoru olma yetkisi verilmiş firmalarda özel yetenekli işçi pozisyonu size teklif edildi ise verilecek. Daha açık belirtmem gerekirse, işvereniniz sizi işe alması için UKBA tarafından vize sponsoru lisansına sahip olması ve yapacağınız işin herkesin yapamayacağı bir iş olması gerekecek. Aynı zamanda size verilecek maaşın belli maaş kriterlerini karşılaması (yeteri kadar yüksek bir maaş olması) da şart koşulmakta. Kabaca, yüksek maaşla sizi işe alıyorlarsa demektir ki bu kişi çok yetenekli ve İngiltere’de çalışması için vize vermek İngiltere’nin yararına olacaktır demek oluyor. Bu nedenle başarılı kişilerin çalışma vizesi almasını sağlıyorlar.

Girişimci Kişiler

Geleceğin parlak fikirli girişimcilerinden birisi iseniz sizler için çalışma vizesi alma şansı limitli de olsa bulunmakta. İngiltere hükümeti yeni bir sistem geliştirerek Tier 1 kategorisinde ‘Girişimciler’ için yeni bir vize tipi başlatıyor. http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/working/tier1/ sitesinde detaylı bilgi bulabileceğiniz bu vizenin adı Tier 1 Graduate Entrepreneur yani Tier 1 Mezun Girişimci. Bu sisteme kayıtlı İngiltere Üniversiteleri sizin Tier 1 Graduate Entrepreneur vize sponsorunuz olabilir. Aranan şartlar ise:

  •  İngiltere’de bir lisans programından mezun oldunuz.
  •  İngiltere’de kendi işinizi kurarak girişimci fikirlerinizi hayata geçirmek istiyorsunuz.
  •  Okuduğunuz kurum vize sponsorunuz olmayı kabul etti.

ise, yıllık 1000 kişi ile sınırlandırılmış bu vize programına başvurup İngiltere’de oturum ve çalışma hakkı alabilirsiniz.

Tier 5 Temporary Worker Visa (Geçici Çalışma Vizesi)

Yeni mezunlar aynı zamanda Tier 5 TWV başvurusu yapmayı da düşünebilirler. Genel olarak Tier 5 kategorisinde bir vize başvurusu yapabilmek için gereken şartlara bakarsak;

  • UKBA tarafından sponsorluk lisansı verilmiş bir firmadan iş teklifi almanız
  • Puan bazlı bir sistemden yeterli puan alabilmeniz

şartlarını geçmelisiniz.

Gereken Para

Bilindiği gibi İngiltere’ye gelmeden önce banka hesabınızda yeterli miktarda para bulunması vize başvurularınız için çok önemli bir kriter. Bazı vizeler için çok net belirtilen minimum para miktarı olsada bazı vizeler için net bir rakam verilememektedir. Örneğin şu ana kadar Tier4 GSV vizesi başvurusu yapıp İngiltere’de okumaya gelenler için eğer ki Londra içinde bir okula gideceklerse her ay karşılığı banka hesaplarında minimum 800 İngiliz Sterlini para göstermeleri gerekiyordu. Kurs süresi ise 1 yıl veya üzeri olacaksa en az 9 ay karşılığı olan 9 * 800 = 7200 sterlin para banka hesabında olmalı idi. Londra dışı için ise bu miktar her ay karşılığı olarak 600 sterlin idi.

Yeni yapılacak değişiklikler ile 6 Nisan 2012 sonrası bu miktar Londra içi eğitim görecekler için aylık 1000 sterline, Londra dışı eğitim görecekler için ise aylık 800 sterline yükseliyor. Böylece 9 ay üstü bir kursa yazılıp Tier 4 GSV ile İngiltere’ye gelecek öğrencilerin vize başvurularında artık en az 9000 sterlin karşılığı bir paranın banka hesaplarında bulunması gerekecek.

Ayrıca Tier 4 Child visa başvurusu ve sizin aracılığınız ile vize alacak eş ve çocuklarınız için gereken para miktarı da artacak.

Bu değişimin nedeni ise pahalılaşan giderler olarak belirtilmekte.

Yine’de yapılan araştırmalara göre İngiltere’de yaşamanın maliyeti ABD ve Avustralya’ya kıyasla daha makul olarak tespit edilmekte. Ortalama değerler alınarak yapılan araştırmalarda İngiltere’de yaşama giderleri Almanya ve Hollanda ile benzer değerlerde.

Tier 4 Vize ile Ne Kadar Bir Süre İngiltere’de Bulunabilirim?

6 Nisan 2012 itibariyle bu süre 5 yıl olarak sınırlandırılmakta. Kursunuzun süresi ne kadar ise onu kapsayıp fazladan bir kaç ay kalacak şekilde vize süresi verilmekle birlikte kursunuz Lisans ve Lisans üstü bir programı içeriyorsa vizeniz 5 yıla kadar verilebilmekte. Bazı istisnai durumlarda kursunuz 5 yıldan fazla çalışmanızı gerektiriyorsa bu süre uzatılabiliyor.

  • Lisans eğitimi aldınız ve devam edip yüksek lisans ve doktora yapamayı düşünüyorsanız (eğitim aldığınız kurumun vize sponsoru olma lisansı gerekli)
  • Spesifik bir programda okuyorsanız ( mimari, tıp, dişçilik, veterinerlik ve bilim, hukuk, müzik (konservuar).

istisnai bir durum oluşturduğundan bu durumlarda Tier 4 GSV vizeniz 5 yılın üzerine çıkabilmekte.

Bunun yanında İngiltere’de alacağınız eğitimlerin büyük bir kısmı 5 yıl içinde bitebilecek şekilde tasarlandığından 5 yıl üzerinde Tier 4 vizesi alma limiti getirilmekte. Örneğin lisans eğitimlerin çoğu 3 yıl, lisans üstü eğitimlerin çoğu 1 yıl sürmektedir.

Tier 4 Vizesi Varken Çalışma Hakkı

6 Nisan 2012 sonrası Tier 4 vizesi ile İngiltere’de bulunan öğrenciler için işe-yerleştirme (staj benzeri) sisteminde bazı değişiklikler geliyor.

  • Eğer lisans altı bir kurs görüyorsanız işe yerleştirme zamanınız toplam kurs süresinin 1/3‘ü ile sınırlı olacak (eskiden bu süre %50 idi)
  • Eğer lisans ve lisans üstü eğitim görüyorsanız işe yerleştirme süresi toplam kurs süresinin %50‘si olabilmekte.

Değişikliklere ait bu detaylı bilgilendirme Türkçe olarak ilk GoLondra sitesinde! 🙂 Her ne kadar genel olarak bu haberlerin yorumu işlerin daha da zorlaşacağı yönünde olsada önemle vurgulamak istediğim planınızı iyi yapmanızdır. İngiltere’de hangi vize ile ne şekilde haklara sahip olmak için başvuracağınızı evvelden tespit edip bu vize başvuru şartları size uyuyormu iyice irdeleyip karar vermelisiniz.

Vize başvurularında hep önerdiğim altın kural verdiğiniz her bilgiyi net ve doğru bir şekilde yazmanız ve belgeler ile ispatlamanızdır. Kurallar zamanla değişse de değişmeyen tek şey vize başvurularınız incelenirken red sebeplerinin büyük oranla ispatlanmamış bilgiler olduğunu hatırlatırım.

 

 

4 Comments

  1. merhaba ben istanbul the yaşıyorum eşim inizgliz daha önce 2 defa red aldım son başvurum yerleşim vezisiydi fakat eşimin yıllık geliri 18.600 poundun altında olduğu içiçn red aldım sadece 2000 pound 🙂 şimdi mahkemeyle uğraşıp beklemek isemiyoruz çünkü 18 haftadan fazla sürüyor ve gene red alacağımızı biliyoruz. eşimin babası benim için bir iş ayarlayacak ingiltereden bir intrenet şirketinde bu çalışma vizesine başvurmak sizce iyibir fikirmi yani buseferde eşiniz burda siz çalışmaya geliyorsunuz diyip gene red alma imkanım varmı?

    • Merhaba,

      Zor bir durum. Evvelden aldiginiz red ve yaptiginiz basvurulari goreceklerdir. Bu nedenle farkli bir vizeye basvurmaniz acikcasi isleri daha da karistirabilecegi gibi UKBA bunun gibi durumlarda herhangi net bir bilgi vermemektedir. Red mektubunda belirtilen sebepleri irdeleyip bunun uzerinde calisip cozum uretebilirseniz tekrar oturum vizesine basvurmaniz daha mantikli olabilir. Ornegin esinizin maasi yeterli degil ise sizin de ise gireceginizi ve hangi firmanin sizi ise alacagi hakkinda gerekli dokumanlari sunmaniz yararli olabilir. Firma davet mektubu verir, calisacaginiz pozisyon hakkinda bilgi ekler ve sozlesmenizin kopyasini gonderir ve bunlari vize basvurunuzda eklerseniz tahmin ediyorum ki degerlendirmeye alacaklardir. Yine de bunun gibi durumlarda size belli bir ucret garantisi verebilecek bir avukat ile gorusmeniz daha faydali olacaktir.

  2. Benim 17 yaşında aile birleşim vizesi başvuru yaptım red aldım ve mahkemeye gidildi. Mahkeme de red verdi. Ama ülkeye giriş yasağı verilmedi. Tier-4 ile ingilterede ingilizce eğitim alma hakkım bulunuyor mu ?

    • Evet. Neticede illegal bir şey yapmadıysanız İngiltere’ye dilediğiniz bir vize için gereken şekilde başvurup olumlu yanıt beklemeniz çok doğaldır. Fakat bu işlem pek kolay olmayabilir. Evvelki başvurularınız ve reddedilişiniz yeni vize başvurularında göz önüne alınabilir. Önemli olan neden İngiltere’ye gelmek istediğinizi, bunun sizi ne şekilde motive ettiğini ve size ne gibi faydaları olacağını net olarak belirtmeniz. İltica etmeyeceğinize inanmaları gerekiyor.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: