Last updated on Ocak 13th, 2019 at 08:26 pm
Zorlaştırılmış vize başvurusu, öğrenci vizesi ile İngiltere’ye gelenlere verilen çalışma hakkının kaldırılması ve kurs bitiminde işe girmek için verilen 2 yıllık ek vize süresinin kaldırılması gibi değişiklikler yakında geçerli olacak.
Yapılacak bu değişikliklerin sorumlusu olarak Tier 4 vizesi ile gelerek vize şartlarına uymayan ve takibi yapılamayan öğrenciler gösteriliyor. Bilindiği gibi İngiltere’ye Tier 4 vizesi ile gelen öğrencilerin büyük bir çoğunluğu kursları bitince ülkeden ayrılmaktansa İngiltere’de yaşamaya devam ediyorlar.
Öğrenci vizesi başvurusu yapacaklar için oldukça önemli olan değişikliklere ait verilen bilgilerin orijinal hali ve türkçe çevirisi şu şekilde:
- From April 2012, any institution wanting to sponsor students will need to be classed as a Highly Trusted sponsor, and will need to become accredited by a statutory education inspection body by the end of 2012. The current system does not require this, and has allowed too many poor-quality colleges to become sponsors. ( 2012 yılı Nisan ayından itibaren öğrenci vizesi başvurusu yapılabilecek okulların UKBA’den Highly Trusted onayı almış olması ve denetlemeyi yapan kurum tarafından 2012 yılı sonuna kadar onaylanmış olması gerekiyor.)
- Students coming to study at degree level will need to speak English at an ‘upper intermediate’ (B2) level, rather than the current ‘lower intermediate’ (B1) requirement. (Lisans ve lisans üstü programlarına kayıt yaptırarak İngiltere’ye öğrenci vizesi için başvuracak kişilerin İngilizce bilgilerinin en düşük Upper Intermediate (B2) seviyesinde olması gerekiyor. *Değişiklik öncesi seviye Intermediate (B1)* )
- UK Border Agency staff will be able to refuse entry to students who cannot speak English without an interpreter, and who therefore clearly do not meet the minimum standard. (UKBA görevlilerine İngiltere’ye giriş yapan öğrencilerin sınırda yapılan kısa mülakatta çevirmen yardımı almadan İngilizce konuşamaması durumunda öğrencilerin ülkeye girişini reddetme yetkisi verilecek.)
- Students at universities and publicly funded further education colleges will retain their current work rights, but all other students will have no right to work. We will place restrictions on work placements in courses outside universities. (Üniversite ve dengi kurumlarda eğitim alan öğrenciler dışında diğer öğrencilerin çalışma hakkı olmayacak. Hali hazırda dil okuluna gelen öğrenciler Tier 4 vizesi ile haftalık 10 saat çalışma hakkına sahip olsalarda değişiklik ile bu hak kalkacak. Üniversite dışında eğitim alan öğrenciler için kısıtlamalar yapılacak.)
- Only postgraduate students at universities and government-sponsored students will be able to bring their dependants. At the moment, all students on longer courses can bring their dependants. ( Sadece lisans ve lisans üstü eğitimi alan öğrenciler yanlarında aile bireylerini getirebilecekler. Hali hazırda uzun süreli kurs alan her öğrenci (Tier 4 vizesi sahibi) yanlarında eş/çocuklarını getirebiliyorlar.)
- We will limit the overall time that can be spent on a student visa to 3 years at lower levels (as it is now) and 5 years at higher levels. At present, there is no time limit for study at or above degree level. (Öğrenci vizesi ile İngiltere’de geçirilecek toplam zaman şuanki gibi 3 yıl ile sınırlı olurken lisans ve lisans üstü eğitim için bu süre 5 yıl olacak. Hali hazırda lisans ve lisans üstü eğitimi için sınır bulunmamakta.)
- We will close the Tier 1 (Post-study work) route, which allows students 2 years to seek employment after their course ends. Only graduates who have an offer of a skilled job from a sponsoring employer under Tier 2 of the points-based system will be able to stay to work. (Eğitimleri sonrası 2 yıl ek süre verilerek iş bulma şansı tanıyan Tier 1 (Post-study work) (Eğitim sonrası çalışma) seçeneği kaldırılacak. Sadece lisans ve lisans üstü eğitimini tamamlayıp işçi açığının olduğu yetenekli işçi kategorisinde Tier 2 işçi sponsoru yetkisi olan bir firmadan iş teklifi almış kişiler İngiltere’de çalışma & oturum hakkına sahip olacaklar.)
Bu değişiklikler için yapılan açıklamada belirtilenler ise şu şekilde;
Şuanki sistemin açıkları ve bu açıklardan faydalanan kişiler sebebi ile İngiltere’nin aldığı göç kontrol dışına çıkmış bulunmakta. Yapılacak bu değişiklikler İngiltere’ye gerçekten okumak için gelen öğrenciler bu değişikliklerden pek etkilenmeyecek olsada çalışmak ve iltica için öğrenci vizesi ile gelenlerin sayısını büyük oranda azaltmayı hedefliyor. Popüler ve kaliteli eğitim sistemine sahip İngiltere’nin bu değişiklikler ile hedeflediği sadece en başarılı öğrencileri kabul etmek.
Böylece hükümet İngiltere’nin aldığı bu büyük göçü kontrol altına alacağına inanıyor.
Kişisel görüşüm ise bu değişikliklerin özellikle dil okullarını zor duruma sokacağıdır. İngiltere’de dil eğitimi almak için gelen öğrencilerin ekonomik açıdan çok zor durumda kalmamaları adına haftada 10 saat çalışmaları çok önemli idi. Bu değişiklikler ile legal çalışma hakkı tamamen ortadan kalkacak. Londra’da yaşayan bir öğrencinin bu her ay minimum 750-800 pound cebinden harcaması demek. Ayrıca kurs bitiminde İngiltere’de daha uzun vadeli kalma şansı da çok azalıyor. Sanıyorum ki bu sebeplerden ötürü Tier 4 öğrenci vizesi başvuruları oldukça azalacaktır. Sadece Highly Trusted yetkisi olan okulların öğrenci vizesi verme hakkı olması ise pek çok okul için çok zor bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor.
Değişikliker ciddi anlamda hem öğrenciler hem de okullar için çok kötü bir haber. Bakalım ilerleyen günlerde bu değişiklikler yürürlüğe girdiğinde nasıl etki gösterecek? Değişikliklerin yürürlüğe girme tarihi henüz netleşmesede 2011 sonları denmekte.