Londra’da son zamanlarda artan terör saldırıları konusunda tedirgin olmak doğal. Fakat gerek turizm için gerekse uzun süreli kalmak için Londra’ya geliyorsanız bunu gözünüzde çok büyütmenize gerek yok. Neden mi?
Londra dünyanın en çok ziyaret alan şehirlerinden biri. Hemen hemen her şehirde nüfus fazla ise suç miktarı da artmakta. Londra da bu şehirlere dahil. O nedenle dönem dönem terör saldırısı haberi olduğunca bir de bu Londra’da olmuşsa haberlerin dünyaya yayılma hızı ve medyanın olanları büyütüp insanlara yansıtması tedirginliği de kat be kat artırıyor.
Londra belediyesi şuan Labour (işçi) partisinde. Hükümet ise Boris’in partisi olan Conservative partide. Medyanın hemen hemen tamamı Conversative partisi destekçisi olması sebebiyle de Londra’da yaşanan herhangi bir suç için tüm haberlerde ana sayfayı döşemekle meşguller.
Terör saldırısı olsun, insan yaralama/öldürme haberleri olsun şu aralar inanılmaz fazla öne çıkarılıyor.
Polis sayılarının düşürülmesi ve hükümetin Londra’ya yeterli bütçe ayırmaması da bu suçların sayısında artışa yol açtı. Suçu Londra belediye başkanına atmak yaklaşan belediye başkanlığı seçimleri öncesi daha da popüler hale gelecek.
İngiltere’nin bir ada ülkesi olması silah ve patlayıcı madde gibi tehlikelerin ülkeye girişini daha da zorlaştırması sebebi ile ülkeyi nispeten daha güvenli kılıyor. Ayrıca terör saldırılarına daha da hazırlıklı hale gelinmesi de yine olumlu bir adım.
Bu demek değilki terör saldırısı tamamen engellensin. Dünyanın neresine giderseniz gidin olması muhtemel bir şey. Seyahat planları yapıyorsanız kafanızı çok yormayın. Tabi, kendinizi korumak için belli şeylere dikkat etmeyi de unutmayın.
Londra’da güvenli bir şekilde vakit geçirmek için tavsiyelerim neler?
Terör saldırıları genelde şehir merkezlerinde olsa da bazen (son saldırı Londra merkezine nispeten uzak olan Güneydeki Streatham bölgesinde yaşandı) Londra dışında da olabiliyor. Kalabalık yerlerde gezerken tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Genel güvenlik için ise tavsiyelerimi sıralarsam;
Yanınızda çok para taşımayın.
Pasaportunuzu yanınızda taşımanıza gerek yok. Kaldığınız yer güvenli ise orada bırakmak daha mantıklı. Olur da çantanız çalınırsa en azından pasaportu kaybetmemiş olursunuz.
Hemen hemen her yerde kartla alışveriş yapılabiliyor. Nakit yerine mümkün mertebe kart kullanın.
Geç saatlerde bilmediğiniz parklardan uzak durun. Şehir merkezinden az dışarı çıktığınızda hemen hemen her bölgede yer alan parkların bazıları hava karardığında tehlikeli olabilir.
Bazı ilçelerin ana caddelerinin hemen arkasında dükkanların arka kapılarının açıldığı tenha caddeler vardır. Bu caddelerden mümkün mertebe geçmemeye çalışın.
12-18 yaş arası çocuklara dikkat edin (bazen hakikaten kendine güven ve şımarıklığı birleştirip inanılmaz boyutlarda sorun çıkarabiliyorlar). Özellikle sokaklarda bisikletleri ile tüm kurallara aykırı olarak dolaşıp veya otobüste saldırganlık yapmalarını örneklendirebilirim. Tartışmaya girerseniz sizi darp etmeye çekinmeyeceklerdir. En temizi hiç bulaşmamak.
Acil Yardım Numaraları
Acil yardım gerekiyorsa (ambulans, polis veya itfaiye) 999 aramalısınız. Genelde çok acil hayati durumlar için kullanılmalı.
Acil olmayan polislik olaylar için 101. Örneğin bir suça tanıklık ettiniz ve bilgi vermek adına arayabilirsiniz.
Sağlık sorunu çekiyorsanız ve destek almak için 111 (NHS). Ambulansa gerek yok ama doktora gitmeye fırsat bulamadan yardım almak için arayabilirsiniz.
999 benzeri iş gören ve dünyanın her yerinde geçerli olan diğer bir numara da 112.