İngiltere pazarında elektrik ve gaz faturaları hangi firmadan nasıl bir anlaşma yaptığınıza bağlı olarak çok farklı şekilde hesaplanmaktadır.
Bazı firmalar ile 12 aylık anlaşma yaparak harcamalarınızı nerede ise yarı yarıya azaltabilirsiniz.
Her ne kadar sistem genelde sorunsuz işlese de bazen faturalarda hatalar olabiliyor. Bu gibi durumlarda nasıl haklarınız var? Nereden yardım almalısınız? Bu konulara değinip ayrıca bazı öğütler vereceğim.
1- Sayaçlarınızı sürekli takip edin
Elektrik ve Gaz sayaçlarını düzenli olarak takip etmekte fayda var. Her ne kadar bir hata olma şansı düşük de olsa iki fatura arası aşırı bir fark görüyorsanız sorgulamanız mantıklı olacaktır.
2- Borç durumunuzu kontrol edin
Genelde iyi fiyat almak için sözleşme yapılır. 12 ay sözleşme yaparken ortalama harcamanızı göz önüne alıp sonra bunu aylık ödemelere bölersiniz. Bir yandan da ara ara sayaçlarınızı okur (eğer akıllı sayaç – smart meter- varsa o zaman alet kendi otomatik güncelleme yaptığından sizin sayacı okuyup firmaya bildirmenize gerek yoktur) firmaya bildirirsiniz.
İlerleyen aylarda bazı firmalar size güncelleme bilgisi vermek için aylık ödemenizin az üstünde kullandığınız zaman örneğin £50 daha borcunuz var diyebilirler. Bu borcu o ay ödemeseniz de olur… Neticede kontrat bittiği zaman hesap kitap yapınca açık ne varsa zaten size faturalayacaklardır. Bazen de fazla ödemişseniz paranızı geri alırsınız. (Tabi geri alacağınız varsa işlerin o kadar hızlı yürümediğini görürsünüz… sürpriz! 🙂 )
Her ne olursa olsun, enerji firmalarına telefon açıp da hesap durumunuzu telefonda sormaktan çekinin derim. Telde söylenen çok çabuk unutuluyor. Kanıt sunmak zor oluyor. İleride yaşanacak anlaşmazlıklar için elde kayıtlı bir şey olmuyor. O sebeple Email en temizi.
3- Firmalarla sözleşme yaptığınız tarihi not edin
Sözleşme biterken ya yeni tarife geçin ya da başka bir firmaya geçin. Böylece maksimum seviyede para cebinizde kalacaktır. Aksi halde aynı miktarda enerji için vereceğiniz ücretin 2 katını vermeye başlayabilirsiniz.
Firma değiştirmek külfetli bir şey değil. Oldukça basit bir sistemi var. Borular vb değişmiyor. Sadece size gaz ve elektriği satan firma değişiyor. Hepsi aynı sistemi kullanıyor o yüzden eğer akıllı sayaç taktırmayacaksanız evinize gelen gidende olmayacak.
4- Fazla ödediyseniz ne yapmalı?
Eğer bir hatadan dolayı size fazla faturalandırdılarsa o zaman zaten hemen bir email ile konuyu firmaya bildirip paranızı geri iade almayı talep edeceksiniz.
Peki, sözleşme bitti ise ve yüksek tarife geçip de fazla ödeme yaptıysanız o zaman ne yapmalı? Bunun cevabı pek kolay olmasa da yine firmaya şikayet emaili atmak en iyisi. Neden normalin çok üstünde ödediğinizi sorgulayın. Farkın iadesini ve aynı tarifenin devam etmesini talep edin. Alternatif olarak hemen yeni bir firma bulup oraya geçiş yapın.
5- İki firma arası geçişlerde sorun olur mu?
Olmaz dersem yalan olur. Geçiş sırasında sayaç okuma ve son faturaların gelmesi genelde problemlere gebe. Herşeyi kaydederseniz ve fotoğraflarsanız o zaman yaşayacağınız sorunu en aza indirgersiniz. Eğer sorunu gördüğünüzde vakit kaybetmeden şikayet emaili gönderirseniz enerji firmalarının bu emailere yanıt vermesi için belli bir süreyi aşmaması gerektiğinden size en hızlı şekilde dönüş yapacaklarına emin olabilirsiniz.