Ingiltere Usulü CV Hazırlamak

Last updated on Şubat 22nd, 2023 at 01:20 pm

Bir süre ara verdiğim yazılarıma tekrar devam ediyorum. Bu yazımda İngiltere’de iş başvurusu yapacak kişiler için CV hazırlamak hakkında bilgi vereceğim. Geçtiğimiz aylarda nasıl iş aramalı konusuna değinmiştim. Bu yazıda ise CV hazırlamak için bilgiler vereceğim. İngiltere’de işe girmek için kaliteli bir CV çok önemlidir. CV’nize bakan işveren ilk 5 sn’de hakkınızda hızlı bir karar verecektir. Ülkeden ülkeye CV hazırlamak farklılıklar göstermekte olduğundan İngiltere’de işe girecek iseniz bu yazımdaki tavsiyelere bir göz atmanızın sizin için yararlı olacağı kanısındayım.

İngiltere’de iş başvurusu için CV(Cirriculum Vitae) hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle bazı terimler üzerinde durmak istiyorum.

CV : Eğitim ve iş tecrübesi geçmişisinizin 1 veya 2 sayfalık özetidir.
Resume (resumé) : Amerikan İngilizce’sinde CV’nin karşılığı olarak kullanılır. İngiltere’de CV olarak kullanılmaktadır.
Covering letter : CV ile birlikte verilen ve başvurduğunuz pozisyon için daha çok neden o iş pozisyonunu istediğinizi anlattığınız 1 veya 2 paragraflık yazı.
Reference letter : Eski işveren veya öğretmeninizin sizin hakkınızda yazdığı ve yeni iş başvurunuzda neden sizin o iş için yeterli birisi olduğunuzu belirtecek bir belgedir. Türkçesi referans mektubudur.

CV nasıl hazırlanır? Sayfa tasarımı nasıl yapılmalı?

CV hazırlarken kesinlikle bilgisayar kullanmalısınız. Ofis programları ile gayet yeterli bir CV hazırlamanız mümkün. Yaratıcı kişiler ve tasarıma daha çok önem verenler farklı programlar kullanabilirler (ÖR: Adobe Illustrator)

CV’de fotoğraf kullanmayın. Fotoğraflı CV’ler İngiltere’de faydadan çok zarar sağladığı için tavsiye edilmiyor.

Sayfa üst kısmı ve kenarlarda yeteri kadar boşluk bırakmanız ve yazı boyutu olarak 10 ya da 12 seçmeniz önerilir. Rahat okunabilen ve Arial, Times New Roman ya da Verdana gibi çok kullanılan font seçimi uygun olacaktır.

Bold ve Italic kelime kullanımı önemini vurgulamak istediğiniz yerler için tercih edilebilir.

Altçizgi genelde tercih edilmemektedir. CV’de yer alan başlıklar için altçizgi kullanabilirsiniz.

Eğer liste hazırlayacak iseniz şu formatta hazırlamanız tavsiye edilir;

Teknik Bilgi:

  • MS OFFICE
  • C++
  • Adobe Flash
  • Adobe Photoshop

Derlı toplu duran bir CV okuması zor olan bir CV’ye göre büyük avantaj elde edecektir. Unutmayın ki bir CV bile hazırlamasını bilmeyen kişiyi işveren işe almak istemeyecektir.

CV’nizi olabildiğince kısa tutmaya çalışın. 2 sayfayı geçmemesine özen gösterin.

CV’de listeleyeceğiniz bilgilerin sırası şu şekilde olmalıdır;

3 Comments

  1. Barmenlik Ve baristaligim var ikisindede çok iyiyim aynı zamanda turizm yiyecek ve içecek mezunuyum ingilterede çalışmak istiyorum 05446199399 (0090)

  2. Ben uzman bir masörüm bir çok spa merkezlerinde ve otellerde ve saunalarda çalıştım .Benim ikinci bir mesleğim ise sulu ve ev yemekleri üzerine aşçılıktır ,,,,,Her iki mesleğimde de çok iyi olduğumu düşünüyorum ve her iki mesleğimde uzman olduğumu gösteren belgelerim bulunmaktadır.Benim için hangisini uygun görürseniz çalışmaya hazırım taleplerinizi bekliyorum.Biraz değişikliğin herkese olduğu gibi banada iyi geleceğinden eminim….Cep tel:0535 850 36 99,Ev:0342 324 62 64…turkey,kod.0090

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: